Nejzdravější potravina na světě - mandle!

11. 10. 2019, 15:16

Mandle

Víte, že...
Mandle jsou podle odborníků na výživu nejzdravější potravinou světa.
Mandle jsou bohatým zdrojem živin a obsahují antioxidanty.
Zvyšují pocit sytosti a pomáhají snižovat hmotnost.
Mandle obsahují hodně vitaminů E, který chrání membrány buněk před poškozením.
Snižují hodnoty cholesterolu a upravují krevní tlak.
Vhodné pro diabetiky - obsahují málo cukru, hodně bílkovin, vlákniny a zdravých tuků.


Proč mandle?
Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti, pro svou bohatou výživovou hodnotu se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Veškeré výzkumy zahrnující mandle poukazují na velmi příznivý vliv plodů na náš organizmus. V mandlích najdeme více než 50 % tuků, ty se skládají především z mononenasycených (34 %) a polynenasycených (11 %) mastných kyselin. Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k nejbohatším na proteiny, najdeme v nich téměř 20 % bílkovin! Obsahují jen asi 18 % sacharidů, proto je vhodné je doplňovat sušeným ovocem. Kombinace neproslazovaného sušeného ovoce a mandlí je obzvláště zdravou a vyváženou svačinkou.

Využití mandlí závisí pouze na Vaší fantazii. Nejčastěji se mandle křoupou jen tak samotné nebo v kombinaci s čerstvým nebo sušeným ovocem. Často se používají při pečení cukroví a moučníků (obzvláště výborně chutnají v jablečném závinu). Také je můžete přidat do smoothie nebo si z nich vyrobit domácí ořechové máslo či mandlovou mouku. Z neloupaných mandlí můžeme doma velmi snadno vykouzlit mandle loupané. Pokud mandle krátce spaříme ve vodě, slupky se lehkým třením mezi prsty zbavíme.

Mandle natural
Obsahují hodně zdravých tuků a dalších tělu prospěšných látek. Jsou kalorické a tím doplní tělu energii.

Mandle Valencia
Jsou sušené za nízkých teplot do 42°C, tím si zachovávají minerály a vitamíny. Slupka je plná antioxidantů a vlákniny. Na rozdíl od mandlí natural jsou měkké a sladké. Asi 10% však chutná hořce, takové obsahují nejvíce vitaminu B17 a jsou velmi zdravé.

Mandle v čokoládě
Máme i něco pro ty mlsnější jazýčky. Zdravé mandle obalené v mléčné čokoládě sypané skořicí, která ještě posílí antioxidační účinky mandlí. Nebo raději mandle v hořké čokoládě sypané kakaem, které má protizánětlivé účinky a obsahuje hodně cenných látek, vitamínů a minerálů?

Výběr je jen na Vás!

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).