Ovesné vločky - seznámení

18. 06. 2018, 21:34

Zařazení ovesných vloček do jídelníčku všech členů rodiny i přes fakt, že jejich konzumace působí na naše zdraví velmi pozitivně, pro mě byly dlouhou dobu výzvou.  Některým nebyly sympatické a upřímně, vzhledově taky nic moc. Existuje ale spoustu variant, jak jim jejich nutriční přínosy chutně dopřát. Vážně jsme si je začali doma užívat a pravidelně s nimi v kuchyni pracovat. Báječné na nich je, že jsou ve zdravé výživě stálicemi a odolávají všem novinkám.

 

 

 

 

 

Ovesné vločky vs. ovesné vločky instantní

Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi běžně prodávanými ovesnými vločkami a těmi instantními? Jsou klasické zdravější, chuťově lepší po zpracování? Jaký na to máte názor?

 

Na výrobu ovesných vloček se používá oves, který je spařen horkou párou a poté lisován do tvaru vloček. Proces výroby ovesných vloček instantních je opačný, napařuje se hrubá ovesná drť a vyrábějí se z ní vločky. Instantní ovesné vločky jsou vlastně skládány dohromady a více zpracovávány. Díky tomu je zkrácena doba přípravy, zasytí vás ale méně a chutí připomíná hustý bešamel. Z hlediska výživových parametrů nejsou změny nijak výrazné.

Ať už se rozhodnete pro kterékoliv, při nákupu vybírejte pozorně.

Proč ovesné vločky jíst?

  • Jsou vynikajícím zdrojem energie
  • Jsou velmi výživné
  • Oves je bohatým zdrojem rozpustné vlákniny – díky ní má zdraví prospěšné účinky jako snižování cholesterolu, pomoc při regulování krevního tlaku a hladiny cukru v krvi, posiluje imunitní systém a pozitivně ovlivňují nervovou soustavu
  • Je dobrým zdrojem vitamínů skupiny B a mají mnoho minerálních látek, zde bych vyzdvihla vzácný křemík
  • Jsou lehce stravitelné

NEJOBLÍBENĚJŠÍ RECEPTY Z OVESNÝMI VLOČKAMI

Inspirujte se a ohromte i svou drahou polovičku a děti, kteří nad vašim zdravým kulinářským uměním dosud ohrnují nos. O tyhle dobroty si u nás doma sami říkajísmiley.

Kaše jsou u nás jasná jednička. Milujeme je na snídaně, co vy? Tady je tip na přípravu, vše si ale můžete upravit dle chutí a fantazie a použít třeba i jako chuťovku pro návštěvu.

Budete potřebovat ovesné vločky, mléko nebo vodu, marmeládu, banán, kešu oříšky, jogurt.

V hrnci promíchám vločky s mlékem nebo vodou, případně směsí obojího se špetkou soli.  Na mírném plameni vařím za občasného míchání cca 5 minut a zjemním máslem či kokosovým olejem. Předem si do skleničky připravím lžičku marmelády, pár koleček banánu a kešu oříšky. Přidám uvařenou ovesnou kaši, trošku jogurtu dozdobím opět marmeládou, čerstvým ovocem, sušeným ovocem, ořechy, semínky, kokosovými chipsy, je to jen na vás.

 

Na druhé místo pro svou jednoduchost řadíme ovesnou polévku, je zároveň chutná a výživná.

Orestuju nastrouhanou mrkev a kousek celeru, přidám předem opražené vločky na trošce másla, čímž dosáhnu jejich výraznější a lepší chuti. Vločky se zeleninou pouze zaliju vodou a přidám polévkové koření bez glutamátů (např. pracharanda polévková), perfektně se hodí i pažitka či libeček. Vše vaříme doměkka, cca za 10 minut je polévka hotová. Poměr vloček záleží na vaší představě o hutnosti polévky, já přeferuji hustší a tak na 1/2 hrnku ovesných vloček použiju 4 hrnky vody a 1 hrnek nastrouhané kořenové zeleniny.

 

Jejich využití je však daleko širší, jsou základní ingrediencí také pro granoly nasladko i naslano. Již připravenou směs můžete koupit v naší kamenné prodejně.

Dále jsou výborné na zahuštění polévek, pro obohacení pokrmů jako lívance, karbenátky, placičky, či jako pojivo do pečiva, smoothie, nádivky či pomazánek.

 

A nezapomeňte, vše začíná nákupem! Jde to bez plastu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).