Vědci potvrzují - velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk.

25. 10. 2019, 17:30

Přepuštěné máslo - ghí

Víte, že...
Přepuštěné máslo GHÍ zlepšuje trávení.
Podporuje hubnutí, napomáhá detoxikaci a omlazuje.
Vyživuje nervové buňky.
Upravuje hladinu lipidů a cholesterolu.
Posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost.
Pomáhá odbourávat tělesný tuk a podporuje růst svalové hmoty.

Ájurvéda, 5 tisíc let stará indická medicína, která je oficiálně uznaná jako alternativní medicína, považuje ghí za elixír života. V sanskrtu je ghí známé jako ghrta - slovo odvozené od základu „ghr" jenž znamená „zářit". Přeneseně tento překlad znamená schopnost propojení těla a mysli. Ghí je tak od pradávna považováno za jeden z nejdůležitějších a nejblahodárnějších prostředků ájurvédy.

Ghí je výživově hodnotný tuk, který má vůni másla, dlouhou dobu trvanlivosti, vysoký kouřový bod (což znamená, že se nepřepaluje a vy ho můžete použít i na smažení) a lahodnou chuť. Tím, že se běžné máslo přepustí nebo lépe řečeno přečistí, vzniká nám bezvodý tuk, který si díky svým antioxidačním účinkům a obsahu vitamínů zasluhuje zařazení mezi superpotraviny. Neobsahuje mléčnou bílkovinu a je tedy vhodný i pro lidi s alergií na laktózu. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. Ghí je bohaté na vitamíny A, D, E a K a obsahuje kyselinu máselnou, která chrání střeva, pomáhá udržovat hladinu inzulinu a působí protizánětlivě. Přepuštěné máslo je ideální při hubnutí a formování postavy, protože pomáhá spalovat tuky a zároveň podporuje růst svalové hmoty. Ghí lze užívat i zevně, například na podrážděnou kůži, kterou hojí, zvláčňuje a hydratuje. Obsahuje omega 3 a 6 mastné kyseliny, které chrání mozek a nervové buňky. Vědecké výzkumy nyní potvrzují, že máslo (a to přepuštěné obzvlášť) je velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk.

Přepuštěné máslo ale není žádná novinka ani v našich krajích. Naše praktické babičky takto prodlužovaly trvanlivost másla. Neměly k dispozici lednice a mrazáky a v této podobě jim máslo vydrželo ve spíži velmi dlouho. Využití ghí je opravdu široké, takže v jednoduchosti stačí říct, že ghíčkem se dá nahradit jak máslo, tak margarín, tak jakýkoliv jiný tuk nebo olej.

Přepuštěné máslo si můžete vyrobit i doma.
Kvalitní nesolené máslo s co nejvyšším obsahem tuku pomalu za občasného míchání rozpustíme v hrnci se silným dnem. Na mírném plameni máslo vaříme cca 20-30 min. až do doby, než se z něj vyvaří všechna voda. Během vaření se na povrchu tvoří pěna z mléčných bílkovin, laktózy a cukru, kterou průběžně sbíráme lžící a dáváme pryč. Když se na dně objeví zlatohnědá usazenina, odstavíme hrnec z ohně, aby se nám máslo nepřepálilo. Po sebrání pěny a vyvaření vody zůstane v hrnci čirá zlatavá tekutina s usazeninami na dně hrnce – ghí. Necháme trochu zchladnout a teplé ghí zcedíme přes plátýnko nebo plenu do připravené nádoby ze silnějšího skla nebo keramiky.

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).