Exotické vitaminové bomby, zcela bez chemie !

09. 11. 2019, 10:39

Ovoce z Kréty

Víte, že...
Pesticidy mají velmi negativní vliv na tvorbu spermií?
Bylo prokázáno, že pesticidy jsou dokonce schopné vyvolat rakovinu prsu, astma, Alzheimerovu chorobu, cukrovku nebo autismus. 
Rizikové jsou především děti a těhotné ženy
Pesticidy nejsou pro člověka stravitelné
Pesticidy jsou ve vodě nerozpustné
Pesticidy najdete i v repelentech (s obsahem DEET) a různých dezinfekčních prostředcích
S pesticidy v těle se už rodíme, pokud se nacházejí také v těle matky


Představte si, že procházíte velkým supermarketem. Právě jste dorazili do oddělení ovoce a zelenina. Z regálů se na vás smějí krásně naleštěná červená jablíčka, neotlučená a bez jediné skvrnky. Vypadají zkrátka dokonale, ostatně jako všechny druhy ovoce a zeleniny, které vidíte kolem. Dokonale však opravdu jen vypadají. Za všechnu tu krásu mohou pesticidy.  Jde o toxickou látku, která bojuje proti škůdcům, jako jsou mouchy, vosy, komáři, roztoči a jiné druhy hmyzu. Pesticidy samozřejmě ničí i rostliny, plevel a houby, které pěstovaným potravinám škodí. Je proto logické, že co je škodlivé pro hmyz a rostliny, je škodlivé i pro lidi, ačkoli trochu jiným způsobem. Skutečnost je taková, že jsme vystaveni až třiceti druhům pesticidů. Navíc od doby, kdy byly vynalezeny první pesticidy, stali se mnozí škůdci naprosto odolnými. Proto se vyvíjejí stále silnější látky na jejich ničení. V překladu to znamená, že ovoce a zelenina, které konzumujeme, obsahuje stále agresivnější pesticidy. Ideálním řešením je vypěstovat si sám nebo nakupovat ovoce a zeleninu od lokálních farmářů. V ekologickém zemědělství jsou pesticidy zcela zakázány. Co ale dělat, když se blíží Vánoce a s nimi spojená chuť citrusů?

Máme řešení - citrusy z Kréty a bez chemie !
Ovoce nakoupené od malých lokálních farmářů, jež mají úrodu primárně pro své potřeby a potřeby rodiny resp. k prodeji v místě bydliště svým sousedům, kamarádům. Proto si jej nestříkají a starají se o ně s největší péčí. Pomeranče, mandarinky, citrony, grepy... to vše právě dozrává na slunci a chystá se na cestu k nám. Ovoce není nikterak dozařované, leštěné a myté. Pro export není nijak chemicky ošetřeno a přeprava probíhá v chladícím boxu.

Ovoce je určeno k okamžité spotřebě. Jsou ale i způsoby jak ovoci prodloužit trvanlivost. A jsou to velice chutné způsoby, které potěší nejeden mlsný jazýček.

Mandarinková marmeláda s karamelem

Ingredience: 1kg mandarinek, 1kg cukru (0,5kg + 0,3kg + 0,2kg), 10g pektinu
 1kg mandarinek řádně omyju, vydrhnu, dám do hrnce a vařím 10 min. Vodu sliju a přivedu novou čistou k varu, vařím mandarinky zase 10 min. Napotřetí v čisté vodě vařím mandarinky už 1hodinu nebo do změknutí. Následně mandarinky nechám vychladnout a vyčlením si 250g vývaru. Mandarinky nakrájím i se slupkou, jadérka, bílé blanky odstraním. V novém hrnci si připravím karamel z 500g cukru. Jakmile má zlatou barvu z kávového odstínu, přidávám pomalu vývar - ať se neopaříte. Míchám do dokonalého spojení. Poté přidám mandarinkovou hmotu, míchám, prohřívám. Vmíchám 300g cukru, promíchám. Nakonec přidám 200g cukru s rozmíchaným pektinem. Přivedu k varu, povařím 2-3 minuty a je hotovo. Nechám minimálně týden odpočinout.

Grepovo vanilková marmeláda s metaxou
Ingredience: 1kg očištěného růžového grepu, 1 vanilkový lusk, 500g cukru (250g + 250g), 10g pektinu, 2dcl Metaxy
Několik grepů řádně oloupu, zbavím jadérek, blanek a vytáhnou pouze růžovou dužninu. Tu dám do hrnce s vanilkovým luskem. Ten podélně otevřu, vyškrábnu semínka a vše dám ke grepu. Zlehka ohřívám, přidám 250g cukru. Až je směs horká, přidám dalších 250g cukru s pektinem. Přivedu k varu a 3 minuty vařím. Po chvilce chladnutí, cca po 3 minutách přidám 2dcl Metaxy. Plním do skleniček, zavařím a nechám uležet po dobu 1-2 týdnů.

Pomerančová marmeláda s novým kořením
Ingredience: 1kg pomerančů, 1-2 lžičky nového koření, 700g + 50g cukru, šťáva ze 3 citrónů, 15g pektinu
Pomeranče řádně omyté, vydrhnuté na 2x povařím po 10 minutách a následně hodinu do měkka, aby se zbavily hořkosti – dle základního receptu. Nechám vychladnout a nakrájím i s kůrou na proužky, zbavím je jádřince, bílých vláken. Z vývaru si ponechám 250g. Hmotu dám do hrnce a postupně prohřívám. Nové koření rozdrtím v hmoždíři, přidám k ovoci 1-2 lžičky rozmělněného koření – podle chuti. Přidám 700g cukru a šťávu ze 3 citronů. Prohřívám. Až je směs horká, přidám 50g cukru s rozmíchaným pektinem a vařím 2-3 minuty. Nalévám do skleniček, zavařím a nechám 2 týdny odležet, aby došlo k propojení chutí.

Čistá citronová marmeláda
Ingredience: 1kg citronů, 1kg cukr krupice, 20g pektinu
Do velkého hrnce vlijeme vodu a necháme ji vařit. Mezitím pořádně omyjeme citrony pod horkou vodou a odrhneme je kartáčkem. Vložíme je do vroucí vody a dbáme, aby byly pod hladinou. Necháme je 10 minut vařit. Vodu vylijeme a celý proces zopakujeme. Potřetí vodu slijeme, přilijeme novou do poloviny citronů a přiklopíme poklicí. Vaříme tak dlouho, až je kůra měkoučká. Biocitrony změknou za cca 2 hodiny, ale záleží i na zralosti ovoce. Necháme vychladnout, ale vodu nevyléváme. Každý citron nakrájíme na osminky a vyjmeme jadérka, na kůře vykrojíme bubáky a případné skvrny a nakrájíme ji na libovolně silné proužky. Nakrájenou hmotu zvážíme, vsypeme do hrnce a zalijeme vývarem do váhy 1,2 kg. Pokud se nám vývaru nedostává, přilijeme vodu. Přisypeme polovinu cukru a začneme zahřívat. Zbylý cukr promícháme s pektinem, vmícháme ho do horké marmelády a 2–3 minuty za stálého míchání vaříme. Pozor, ať se nepřipálí. Marmeládu rozdělíme menší naběračkou do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme, sterilizujeme v hrnci s horkou vodou při 80C.

Avokádová pomazánka
Ingredience: 1 menší cibule, špetka soli, stroužek česnek, špetka mletého pepře, 1 citron, balíček lučiny, 1 avokádo
Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme, dáme do misky, zakapeme citronovou šťávou, utřeme česnek, najemno nakrájíme cibulku, osolíme, opepříme, přidáme lučinu a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku. Podáváme s pečivem a můžeme dozdobit třeba čerstvými lístky bazalky.

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).