Cukr našich prababiček - řepný sirob

31. 08. 2019, 13:45

Víte že...

  • Výrobní postup řepného sirobu zaručuje zachování všech hodnotných látek obsažených v melase.
  • Narozdíl od silně alkalického cukru je pH sirobu téměř neutrální a nezpůsobuje tak vylučování žaludečních kyselin.
  • Hustota se dá přirovnat ke konzistenci řidšího medu, voní po karamelu, ale jeho nenahraditelnou chuť nelze k ničemu přirovnat.
  • Není ničím konzervován, jde o čistě přírodní produkt, bohatý na minerály a lze ho zařadit mezi produkty zdravé výživy.
  • Je vhodný i pro malé děti.

Základem řepného sirobu je vyvařená šťáva z cukrové řepy. Zachovává si všechny minerální látky, glukózu a velké množství vitamínu B. Jedná se o tradiční sladidlo, které znaly už naše prababičky, dnes už však tolik známé není. Ale díky snaze vrátit se zpět ke zdravému životnímu stylu se dostává do podvědomí lidí.

Výroba

Cukrová řepa se očistí, nastrouhá na plátky, zalije se vodou a vaří se tři hodiny. Poté se šťáva slije, cukrovka se znova zalije vodou a vaří další dvě hodiny. Slitá šťáva z tohoto vaření se přidá k té předchozí a celé množství se na mírném ohni svaří do zhoustnutí. Nesmí se připálit, nedovařit ani převařit.

Recepty

Řepný sirob můžeme použít všude tam kde bychom použili med či javorový sirup. Kromě kaší a ovocných salátů se hodí i do čaje, kávy, kakaa nebo do marinád a dresinků. Pro inspiraci se podívejte i na recepty na webu našeho dodavatele

Bramborové placky

ingredience: brambory, mouka hrubá, vejce, olej, řepný sirob
Placky upečeme z klasického bramborového těsta, které se používá na knedlíky. Můžeme je opéct na sucho nebo na oleji. Horké placky pak namáčíme v sirobu.


Zmrzlina

ingredience: jedno vejce+žloutek, 130ml řepného sirobu, smetana ke šlehání
Vejce, žloutek a řepný sirob šleháme minimálně 7 minut ve vodní lázni. Poté šleháme mimo vodní lázeň, dokud nevychladne. Přidáme ušlehanou šlehačku a naplníme nádobu nebo několik menších nádobek. Povrch můžeme ještě dle chuti pokapat rozehřátou hořkou čokoládou na vaření, nebo posypat nasekanými ořechy. Dáme zamrazit.

Jogurtová svačinka

ingredience: bílý jogurt, řepný sirob, ovoce a ořechy dle chuti
Bílý jogurt dochutíme řepným sirobem a přimícháme nasekané ořechy a nakrájené ovoce (může být čerstvé i sušené).

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).