Používáte uhlí na vaření? Aneb jak je to s vanilkou ve „vanilkových“ cukrech

30. 08. 2017, 13:09

Vanilka je kouzelně vonící koření, kterému jsou připisovány afrodiziakální účinky a v alternativní medicíně se používá ke zlepšení trávení, proti depresím a nervovým chorobám, ale i při horečce a chudokrevnosti.

Pravá vanilka je druhé nejdražší koření, a to hlavně proto, že je velmi složité ji pěstovat (malé květy, které kvetou pouze jeden den, se opylují ručně). Z původní jediné destinace se dnes již pěstuju na více částech zeměkoule, ale jako vždy je něco za něco. V tomto případě se hraje o chuť a vůni – originál je nenahraditelný.

Nejen původ, ale i zpracování hraje roli v kvalitě (i ceně) vanilky. Proto pokud narazíte na levnou vanilku, zjišťujte proč. Dnes už jsou některé způsoby zpracování zakázány, bohužel snaha snížit cenu drahé komodity, občas lidi zláká i za hranice zákona.

Člověk je tvor vynalézavý, a proto se snaží přírodu „přečůrat“ a najít levnější alternativu k čemukoliv, po čem je poptávka. Tak je tomu i u vanilky a krásně je vše vysvětleno ve videu na Stream.cz - https://www.stream.cz/adost/10001802-vanilkove-a-vanilinove-cukry

Proto si dnes kupujeme VANILINOVÝ, nikoliv vanilkový cukr. Vanilin se vyrábí uměle z uhlí a na sáčcích s cukrem bývá označován jako „aroma“. Ovšem vanilinový cukr vanilku neviděl a ani u ní neležel. L O něco lépe jsou na tom cukry vanilkové, ale věřte nebo ne, není to žádná hitparáda.

Přitom si velmi jednoduše můžete vyrobit svůj vanilkový cukr – mezi námi úžasně voňavý (něco o tom vím, protože jsem vám ho míchala i do našeho obchodu, kde na vás čeká). Když jsem procházela recepty, našla jsem několik variant. Pro mě osobně nejpřijatelnější je varianta s mletou vanilkou – nemusím vyškrabávat lusk (stejně se vždycky pořežu a vanilka je všude jenom ne v cukru), netřeba nic dávat do mixéru, ani vymýšlet další kličky.

Tedy na 1 kg cukru dle vlastního výběru přidáte 10 g mleté vanilky, dobře zamícháte a necháte 14 dní uležet. A máte hotovo a můžou začít vánoce nebo léto nebo cokoliv jiného, kde vanilku potřebujete ;)

U nás doma je pro jistotu vanilka mletá i bez cukru a přidávám ji při pečení do koláčů, v zimě do horké čokolády, v létě do chlazených drinků a při špatné náladě si otevřu skleničku a čichám :D

A co vy? Chcete sypat na koláče uhlí, nebo dáte přednost raději vanilce? V obchůdku máme úžasnou mletou od firmy Benkor nebo z ní připravený vanilkový cukr, který si můžete odnést ve své skleničce. 

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).