Co (ne)víte o medu

13. 07. 2017, 16:37

Co je med?

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami, případně i jiným hmyzem sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru květů (med květový) a výměšků hmyzu (medovice) živícího se sáním mízy rostlin (med medovicový).

Význam a základní vlastnosti medu

Med je čistě přírodní produkt, který obsahuje mnoho nezbytných vitamínů, minerálů a stopových prvků. Je možná jeho přímá konzumace, slazení medem, lze ho použít i k pečení a k přípravě přírodních léčiv.

Med je potravina s léčebnými účinky: - působí antibakteriálně a protizánětlivě - podporuje trávení - posiluje nervy - posiluje srdce - urychluje hojení ran - lehce stravitelným cukrem dodává tělu okamžitě využitelnou energii - zbavuje organismus jedů

Pro včelstvo je med zásobou energeticky bohaté potravy. Během roku silné včelstvo vyrobí a z větší části i spotřebuje řádově stovky kg medu. Většina spotřeby probíhá v sezoně, na přečkání zimy včelstvu stačí přibližně 1 kg na měsíc.

 

Medovicový med (lesní)

Medovicový med je med, který je tvořen včelami z medovice. Od květového medu jej lze spolehlivě rozlišit jedině měřením elektrické vodivosti, která nesmí klesnout pod 80 mS/m.

Medovice je velmi sladká a lepkavá substance bohatá na jednoduché cukry, která se v určitém ročním období vyskytuje na listí a jehličí různých stromů jako například lípy, javory, buky, smrky, jedle či borovice. Dostatečný výskyt medovice pro medovou snůšku je podmíněn přemnožením stejnokřídlého hmyzu, který se živí šťávou z rostliných pletiv a přebytek cukrů z rostlinné šťávy svým trávícím ústrojím vylučuje. Medovice tedy v rostlině nevzniká, ale díky producentům medovice je na povrch listů a jehličí vylučována.

Medovici produkuje většina stejnokřídlého hmyzu, nejvíce však mšice a červci. K včelařsky nejvýznamnějším producentům v České republice patří například puklice poloskrytá, medovnice smrková, medovnice lesklá, medovnice dubová, brvnatka javorová a zdobnatka lípová.

Vlastnosti medovicového medu

Medovicový med obsahuje oproti květovému medu méně cukrů, zato obsahuje více rostlinných barviv a minerálních látek. Zpravidla je tmavší barvy, ostřejší chuti a pomaleji krystalizuje. To ale neplatí vždy a rozhoduje, od kterého hmyzu medovice pochází a s jakým květovým medem daný vzorek porovnáváme.

Květový med

Květový med (možno také nektarový med) je druhem medu, který vzniká zpracováním nektaru rostlin včelou v úlu. Jarní květový med obsahuje také pylové částice a velmi často díky vyššímu obsahu glukózy poměrně rychle krystalizuje, což ovšem není na závadu.

Vlastnosti

Tento druh medu zlatavé barvy je zpravidla sladší než med medovicový. Obsahuje i více jednoduchých cukrů (glukóza, fruktóza), proto je vhodný pro okamžité dodání energie.[2] Obsahuje až 0,5 % rostlinných bílkovin a téměř žádný podíl tuku. Z minerálních látek obsahuje např. draslík, vápník, hořčík. Také příjmem železa a manganu z medu lze pokrýt významnou část doporučené denní dávky těchto stopových prvků.[3]

 

Pastovaný med

Med květový pastový (pastovaný) v jemně krémové konzistenci. Neztéká, dobře se roztírá. Díky řízené krystalizaci už dále nekrystalizuje do hrubších krystalků jako většina přírodních květových medů v tekuté podobě - viz přirozená krystalizace medu. Zachovává si všechny přednosti květového medu

Ultra-filtrované a přehřáté medy

Ztuhlý med se špatně prodává. Zpracovatelé medu (zejména ti velcí) se jej proto snaží upravit tak, aby nedocházelo ke krystalizaci. Krystaly v medu vznikají kolem krystalizačních jader, většinou pylových zrn. Filtrací rozehřátého medu přes hustá síta se tato jádra odstraní. Kvalita medu se tak sníží hned dvakrát:

· med byl zbytečně zahříván, často více než je zdrávo

· z medu byly odstraněny cenné látky

Po odstranění pylových zrn již také není možné vysledovat geografický původ medu (podle druhu rostlin). S výjimkou akátového a tmavého medu proto pozor na podezřele dlouho nekrystalizující medy.

Krystalizace medu

Je přirozený proces. Některé medy (hlavně řepkový) začnou krystalizovat během týdne či dvou. Stalo by se to i včelám v plástech. Takový med můžeme buď rozehřát anebo napastovat. Teplota vyšší než 50 °C však z medu udělá pouhé sladidlo - dojde ke zničení enzymů a jiných cenných látek. Jsou ale i medy, které krystalizují velmi pomalu - například akátový.

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).