Alergie na mytí nádobí

03. 09. 2017, 14:55

Běžně mu říkáme jar, podle nejpropagovanějšího výrobku na trhu. Správně je to ale přípravek na mytí nádobí a na trhu je jich spousta. Napadlo vás někdy, že může ubližovat vašemu zdraví? Ano, opravdu existuje alergie "na mytí nádobí". A to nemyslím tu nechuť, která přepadá občas každého z nás.

Mám na mysli onemocnění, který se může projevovat vysycháním kůže (nejčastěji na rukou), svrběním a praskáním až do krve. Zdá se vám to neuvěřitelné, že by tak rozšířený přípravek mohl škodit? Podle vyjádření výrobců je až 5% populace alergických na některou z látek v prostředchích na mytí nádobí. Až 1 člověk z dvaceti musí nádobí umývat v rukavicích a po tak běžné činnosti musí o ruce nadměrně pečovat, aby předešel zdravotním problémům.

Dokonce jsou známy případy, kdy se alergie na tyto přípravky projevuje ve formě zažívacích problémů po použití nádobí (tedy snězení jídla z nádobí, které bylo přípravkem umyto). Dokážete si představit, že máte strach použít talíř nebo příbor, o kterém nevíte, jak jej myli? Pitomost? Ale vůbec ne! Odmašťovací schopnosti jsou vlastností, o kterou se tento přípravek opírá. Bohužel odmašťují i ve střevech :(

Pokud si myslíte, že nádobí stačí opláchnout, zklamu vás - bylo by potřeba mnoho litrů vody a velké snažení, aby prostředek z nádobí úplně zmizel. Proto se nenápadně dostává to našich těl spolu s jídlem. I to je důvod, proč bychom měli přemýšlet nad tím, jaký prostředek vlastně používáme.

Naše babičky myly nádobí bez jaru - používaly ocet, sůl, písek, popel a podobné vymoženosti :D To dneska samozřejmě nemusíte. Máme k dispozici přírodní prostředky, které jsou zpracované pomocí moderních technologií. Prostředky, které se snaží neubližovat vašemu tělo, ani přírodě, do které je spolu s odpadní vodou vypouštíme. Přidejme k tomu zodpovědné chování uživatelů - tedy dávkování po kapkách a omezení zbytečného nadužívání, a můžeme mýt nádobí s úsměvem a bez strachu.

Pro jaký výrobek tedy šáhnout? Zkuste třeba Celestinu od české firmy Missiva - k dostání u nás v obchůdku i s doporučením, jak výrobek správně používat. Výrobek se prodává jako koncentrát, který si doma naředíte (nemusíte tedy kupovat a nosit domů "vodu"). Neobsahuje výše uvedené látky, které ubližují rukám - mám vyzkoušeno, že nezpůsobuje vysychání pokožky, ani bolestivé pukání, a používat jej mohou i alergici.

Pomáhá vám doma myčka? Tak o ní zase někdy příště. Bohužel ani to nebude úplně veselé povídání.

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).