Ideální letní svačina, vhodná i pro batolata - TSAMPA

11. 08. 2019, 15:21

Z českého BIO ječmene se vyrábí Tsampa - kaše, inspirovaná tibetem. Ideální základ pro kaše s ovocem, smoothies nebo lehké svačinky. Nepotřebuje tepelnou úpravu, je vhodná i pro nejmenší strávníky a je přirozeně bezlepková. I když ji stačí pouze zalít vodou, není to průmyslový instatní výrobek ;)


Víte, že tsampa...

  • posiluje imunitu
  • je lehce stravitelná
  • nasytí i v malém množství
  • je bohatá na vitamíny K, E a B
  • obsahuje betaglukan a vlákninu
  • má nízký glykemický index-je vhodná pro cukrovkáře
  • je vhodná i pro malé děti

Nakoupit hned >>>


Tsampa nevyžaduje další tepelnou úpravu a můžeme ji používat stejně jako instantní potraviny. Stačí ji smíchat s vodou. 

Tsampa je vysoce ceněna tibetskými lamy a buddhistickými praktikujícími, kteří tsampu konzumují v meditačních obdobích kdy se stahují do ústraní. A právě oni tsampu přezdívají "jídlo bohů".

Tsampa je také tradičním jídlem významných svátků v Tibetu, například při oslavě nového roku nebo při vítání významných osobností nesmí chybět.

Tibetští lékaři ji doporučují při léčbě cukrovky, při nedostatku vitamínů, na bolesti zad, u chronických plicních onemocnění, při léčbě anemie, onemocnění ledvin, při ztrátě potence a u lidí senilních a trpících stařeckou demencí. Zelený ječmen Ladakh, ze kterého se tsampa vyrábí snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL) v krvi a tím přispívá ke snížení rizik srdečního onemocnění.

Tibeťané nejčastěji jedí tsampu spolu s máslovým čajem, někdy přidávají i špetku cukru nebo sýr z jačího mléka. Takto se Tibeťané v minulosti stravovali i několikrát denně, dnes už to tak časté není, ale pro cestovatele zůstává tsampa nadále důležitým zdrojem živin.

Tsampa ve formě kaše bývá jedním z prvních jídel které se dává dětem.

 


Recepty

Všechny následující recepty si můžete dochutit dle vlastní chuti například medem, řepným sirobem, javorovým sirupem atd. A začít nakupovat můžete tady.

Jahodové tsampa smoothie

-zasytí mnohem více než obyčejné smoothie

Ingredience: 2,5 dcl rýžového mléka, 3 lžíce tsampy,10 jahod,1/3 lžičky mletého kardamomu

Všechny ingredience smícháme a v mixéru umixujeme do jemného smoothie. Dosladíme. 

 

Tsampová kaše s kakaem a ovocem

-rychlá, zdravá a sytá snídaně vhodná i pro malé děti

Ingredience: 2 lžíce bílého jogurtu,4 lžíce tsampy, trochu horké vody (aby kaše nebyla příliš studená), lžička kakaa, ovoce a ořechy

Jogurt, tsampu a kakao smícháme dohromady a zalejeme vodou, dozdobíme ovocem a ořechy a dochutíme.

 

Tsampa koule s rozinkami

Ingredience: 3/4hrnku tsampy, 3/4hrnku kokos, 1/2hrnku rozinky, 1/3hrnku mléko, 2lžíce kokosového oleje, špetka skořice

Rozinky namočíme do horké vody na 10minut pak scedíme, kokos na sucho opražíme (pul hrnku přidáme do směsi, čtvrt si necháme na obalování), rozpustíme kokosový olej a všechny ingredience smícháme dohromady, dosladíme, vytvoří se sypká nelepivá hmota z které tvarujeme koule a obalíme je v kokosu.

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).