Je možné prodávat jen lokální produkty?

26. 07. 2019, 17:46

Když mě před pár týdny kamarádka na fb označila u reportáže o regionálním obchodu a přidala výzvu k vytvoření něčeho takového u nás, brala jsem to s úsměvem. Měla jsem kousek do porodu a před sebou hromadu povinnosti, které bylo potřeba dodělat.

Ale přece jen mě to nahlodalo a začala jsem zjišťovat podrobnosti o obchodu z reportáže. Nebyl nijak výjimečný. Ale přivedl mě na myšlenku zkontrolovat, jak jsme na tom s naším sortimentem. Udělala jsem si malý dodavatelský audit. Mimochodem znáte nabídku farem z okolí? Stáhněte si Seznam lokálních farmářů 

Jeho výsledek mě překvapil, ale posuďte sami:

1. V nejbližším okolí (do 100 km)
Spolupracuji se pěti výrobci a 6 farmáři. Plní ledničku mlékem a mléčnými výrobky, dodávají čerstvou zeleninu, mléčný karamel a med. Do zásobníků sypu jejich pohanku, kmin, špaldu, ovesné a zitne  vločky, nebo těstoviny. U hotových produktů pak můžete díky nim ochutnat Tsampu, sušenky nebo datlovky. Navíc jsem našla distributora masa a mléčných výrobků, který dodává chlazené produkty od malých moravských farmářů, což počet ještě navýší. 

Pro potřeby obchodu mapuji nabídku v nejbližším okolí, zkouším výrobky a sbírám zkušenosti, které jsem pro vás zpracovala do Seznamu lokálních farmářů. Seznam jsem navíc doplnila o svoje zkušenosti s jednotlivými farmáři.

2. Původ ČR nebo u bratrů na Slovensku 
Ne všechno umim koupit přímo ze zdroje, ale hlídám původ zboží a proveruji dodavatele. Zatím mám dva dodavatele, se kterými jsem velmi spokojená. Pokud to jde, dávám přednost českým potravinám - len, mák, tykev k nám nemusí putovat přes půl světa. Fazole a vlašské ořechy to k nám maji také blizoucko. Jablka, hrušky i švestky v sekci sušeného ovoce uzraly pod našim sluníčkem a sluší jim to stejně jako těm dovozovym. 

Hledám  české alternativy pro oblíbené produkty, proto v regálech najdete například řepny sirob, který umí nahradit javorový sirup, české ovocné koncentraty, šťávy nebo pyré, zeleninové chipsy a podobně. Ale i českou kosmetiku a drogerii. Suma sumárum dalších 10 menších českých výrobců.

3. Exotice se nevyhneme
Pokud máte rádi datle, mandle, pomeranč nebo si chcete dopřát kouzelnou vůni vanilky, tak musíme za hranice. Ale i rýže, jáhly, čočka a běžné koření jsou komodity, které neumíme v ČR vypěstovat. 

V této oblasti mám velké mezery - chtělo by to dovážet zboží v bio kvalitě a pod značkou Fair trade. A to zatím daří pouze částečně. Ale třeba mi k tomu dodáte energii vy, zákazníci. Jako se stalo u citrusů z Kréty, které mi dodává pan Kuběna od tamních farmářů. 

4. A jako bonus si část sortimentu vyrábíme sami - sušíme ovocné plátky a kvasime pickles, připravujeme sušenou zeleninu... 

To je celkem pěkná bilance, ne? Navíc jsme v eshopu vytvořili speciální sekci pro výrobky, které jsou lokální. Podívat se můžete tady a třeba přímo nakoupit. Nebo si stáhněte Seznam lokálních farmářů a nakupujte přímo u zdroje.

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).